7 Şubat 2013 Perşembe

L.A.-TÜRKİYE:KÜLTÜREL İLİŞKİLERE DAİR (2)


BİRİNCİ BÖLÜM : ARAŞTIRMANIN ARKAPLANI
Latin Amerika : Bir Kültürel Kimlik
                
                                      
            “Latin Amerika” tanımı, coğrafi olarak Amerika kıtasının belirli bölgelerine işaret etmekle birlikte “Latin” tanımlaması kültürel unsura işaret etmektedir. Edward B. Taylor’a[2] göre kültür, bilgiyi, inancı, sanatı, ahlakı, hukuku, örf-âdeti ve insanın toplumun bir üyesi olması dolayısıyle kazandığı diğer bütün maharet ve alışkanlıkları içeren bir bütündür. Kültürün yüzlerce tanımı vardır. Her bir kuramsal yaklaşım, konusuna bütünlüklü bir açıklama sunmak amacıyla farklı bir tanımı benimsemiştir. İdealist tanımlara göre kültür, insanların zihinlerinin belirli biçimleniş tarzları (dünya görüşü, ethos, inanışlar, değer sistemleri, görenekler, sınıflandırma sistemleri, mithoslar vb.)’dırlar ve a priori görüngüler olarak insan praksisini biçimlendirmektedirler.[3] Biz bu yaklaşıma göre kültürü tanımlayacak, kültüre toplumun yaşayış biçimi ve değerler kümesi olarak bakacağız.
            Latin Amerika’yı, yaygın kanı odur ki Amerika kıtasının güneyi diye tanımlamak yanlış olur. “Latin” tanımlaması daha önce de bahsedildiği üzere kültürel unsura işaret etmektedir. Örneğin Kanada’nın Quebec Eyaleti  kuzeydedir ve o da bir Latin Amerika ülkesidir.   Tanım üzerinde bilim adamlarınca tam bir mutabakat sağlanamasa da, genel olarak “Latince kökenli diller[4] konuşan ve Latin kökenli toplumsal kültüre sahip ülkelerin sömürge döneminden geçen Amerika kıtasındaki ülkeler Latin Amerika ülkeleridir.” demek daha doğru olacaktır. İrili ufaklı birçok ülkeden oluşan bölge[5], “Latin olma” ortak paydasında buluşmaktadır. Araştırma konusu da bu yüzden bu çerçevede geliştirilmiştir. Yani, bir ucunda Türkiye’nin bir ülke olarak bulunduğu ve bir ucunda da birçok ülkeden mürekkep Latin Amerika’nın bulunduğu bir sosyo – kültürel ilişkiler tanımı da bu arkaplanın neticesidir. “Latin Amerika ülkeleri politik, ekonomik açılardan farklılık gösterseler de kültürel olarak oldukça  benzerdirler ve bir çatıda değerlendirilebilir durumdadırlar.” ön kabulü ile araştırma evreni Latin Amerika, örneklemi ise Şili ve Ekvator ülkeleri olarak belirlenmiştir. Bu ülkelerin Türkiye’de görev yapmakta olan büyükelçileri ile yapılan derinlemesine mülakatlar ve Türkiye’deki öğrencilere uygulanan yüz yüze anketlerle araştırma şekillenmiştir.
            “Küreselleşen ve gün geçtikçe ilişkiler ağını kuvvetlendiren bir dünyada Türkiye ve Latin Amerika ülkeleri niçin sosyo – kültürel ilişkileri bakımından bu derece uzaktır? Türkiye’de görev yapmaları sebebiyle hem temsil ettikleri Latin Amerika ülkesini hem de Türkiye’yi tanıma fırsatı bulmuş olan Latin Amerikalı büyükelçiler, karşılıklı sosyo-kültürel ilişkileri hangi algılar etrafında değerlendirmektedir? Latin Amerikalı büyükelçilerin sosyo-kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ne tür önerileri olabilir? Peki Türkiye’de Latin Amerika ile kültürel ilişkilerin boyutuna yönelik neler düşünülmektedir?” sorularını kendimize sorarak çıktığımız yolda amacımız Türkiye – Latin Amerika ülkeleri arasındaki sosyo – kültürel ilişkilerin gelişmesini engelleyen nedenleri ve ilişkilerin gelişmesine yönelik önerileri ortaya koymaktır. Bu doğrultuda araştırma çıktılarının kültürel ilişkilerin gelişmesine yönelik adımların atılmasına katkıda bulunması hedeflenmektedir.
            Bu arka plan ışığında üçüncü bölümde, Ekvator ve Şili ülkeleri hakkında yapılan literatür taramasına, bunun yanında Ekvator ve Şili Büyükelçileri ile yapılan mülakatlara,  Türkiye’deki öğrencilere uygulanan anketlere yer verilecek, elde edilen verilerin analizi yapılacaktır.


[1] http://www.martinsaphug.com/learn/maps-2/latin-america-maps-quizzes/, 28.05.2012.
[2] İngiliz antropoloji profesörü ve “Primitive Culture and Anthropology” isimli ünlü eserin yazarı.
[3] Sibel Özbudun, Antropoloji Gözüyle: Sınıf, Kültür, Kimlik Yazıları, Ütopya Yayınları, 1. Baskı, Ankara, Eylül 2010, ss. 19-34.
[4] İspanyolca, İtalyanca, Fransızca, Romence gibi diller, Latincenin yerel olarak dönüşmüş halleridir.
[5] Belli başlı Latin Amerika ülkeleri: Arjantin, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Guatemala, Jamaika, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay, Venezuela.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder